Art-ingay – a sustainable community

By Sachin Dabas, Architect, New Delhi, India

VIEW DESIGN VISUALS>>
Connection to Harringay Warehouse District

The Urban character of the district has a strong presence of industrial buildings that have re-purposed their use in time. The pavilion celebrates this notion of the blueprint a nostalgic medium and implies a plan and intention. The pavilion is an assessment of the past and trajectory for the future through reflection of materials. Spatially, the proposal draws its inspiration from large open plan of these warehouses and hence allowing for multi-purpose uses in a single space.

Proposal Outline

The Manor House warehouses have been the site of an expanding creative and artistic community since early 2000s. This community creates professional and social opportunities not only for those inhabiting the space, but also for the Borough of Haringey. By sharing of a personal space creates a cluster of skills that translate into concrete economic gains.
The current uses of Harringay warehouses demonstrate the potential for successful reconversion and adaptation.
The essence of this warehouse community is its physical fabric and its people. The proposal invites these creative communities to engage with people through active participation and provide a medium to showcase their works and is part of the attempt to ‘community-forming’.
The proposal draws its inspiration from the warehouses, seeking to communicate the underlying structure and function of a building throughout its interior and exterior.
Through a focus on factory aesthetics and reuse of materials, a large central space evoke a feeling of openness, honesty, and transparency. The loose walls represent the artistic notion and add a layer to the design of flexibility. These walls are placed to activate a continuous circulation and will serve for exhibits and also segregate spaces.
The pavilion is firmly rooted in the local community and is open to the environment in many respects. a variety of materials like Corrugated steel, Corten steel and Wiremesh. This pavilion -like museum with ‘scattering roof’ is harmonized with its industrial surrounding.
By expressing the structure in a modular grid creates an economic framework for artistic innovation. The frame work will be used for showcasing the works of different artists. The highlight of the central space is the cylindrical volume that represents the volume of an warehouse, allowing the users to interact and think about the community. This space adopts to the need of the users. When closed, it will serve for closed space for workshops. During large gatherings, this flexible space can be opened.
This flexible open pavilion is a representation of Industrial and Artistic amalgamation of the community using existing materials and will serve the people and remind them of its essence.

RATE THIS DESIGN

(Only works for registered voters users who are logged in)