Bojagi House

By Pierre Gaboriaud

VIEW DESIGN VISUALS>>
Connection to Harringay Warehouse District

Harringay Warehouse District presents a unique nature in London. With a vanished past, it is being reborn through artists community. The pavilion has been part of this history.
Bojagi House is inspired by shapes typologies of the warehouses that make up Harringay district. It becomes a landmark for the south eastern tip of the neighbourhood and an iconic objet on Seven Sisters Road corner Eade Road. This pavilion aims to reflect the spirit of the place and its self-built community.
Pavilion’s skin is a patchwork of various colors and textures, referring to Harringay’s architectural diversity.

Proposal Outline

Bojagi House pavilion’s concept is inspired by patched pieces of fabric resulting from scraps of cloth re-assembled in order to create a new fabric part. In Korean culture, fabric patchworks called Bojagi (literally meaning – clothes for things) are made for packing all kinds of objects. This reference imbued with lyricism illustates what we expect for this pavilion.
The idea is not to create an impeccable objet with a meticulous finish but rather to make a building which will evolve, where every maker can make its contribution, willing to leave the opportunity for chance to materials, colors, textures…
Bojagi House is designed as a place to experiment, a place of artistic creation and expression for Harringay Warehouse Disrtict community. It’s not just a question of designing a completed building but a pavilion resulting from local material sourcing from demolition sites or unused stocks. The main wooden structure might be specifically built for the projet but the walls cladding and roof covering are made as much as possible of scrap corrugated steel. If the pavilion has to be dismantle, we hope it won’t be rebuilt exactly as it was before.
The global shape of the pavilion was born from a desire to step up the number of uses and activities. In that way, bleachers are created both inside and outside and make a whole building with a unique design. Freedom of uses is allowed, depending of the days, the weather and frequency of events spearheaded by the community. A painting workshop or a yoga class can happen inside while a performance of urban dance can take place outisde.
Pavilion’s saw tooth roof refers to industrial sheds and enables the creation of large windows surfaces on the upper part of the building. It will provide inside nice glare-free natural illumination, ideal for artistic workshops.
An outdoor terrace allows the space to be opened to the outside for summer events. A circular area, painted on the ground, is defined outside. It will become both a informal stage for outdoor performances or plays, or a children’s playground.
Bojagi House offers a 55 sqm interior area and 13 sqm exterior bleachers. The outdoor terrace has a surface of 20 sqm. The whole footprint of the project, inculding the terrace is about 88 sqm.
With a maximum height of 5 meters, Bojagi House is a landmark for all those passing by this side.

RATE THIS DESIGN

(Only works for registered voters users who are logged in)