#TOTENHAMPAVILION

By Polina Pashonina

VIEW DESIGN VISUALS>>
Connection to Harringay Warehouse District

The site for this pavilion project has a unique presence in the area of Harringay.
Located next to Tottenham’s large road junction, the journey to the site has multiple approaches. The design of this pavilion became an almost sculptural task. The height of the pavilion was determined by the surrounding buildings and existing greenery around the site. This allows the pavilion to act as a statement piece to the whole area, a unique flagpole immediately attracting attention to the locals’ love for creativity.

Proposal Outline

Harringay warehouse district is a very culturally diverse area with a prominent character, vibrant style and a large freedom of expression. The pavilion reflects this powerful, creativity-driven dynamic of the community using form, colour and materials creating a multifunctional space tailored to the needs of locals who wish to create, showcase or admire forms of art and craft. The form if the pavilion is created with a series of slanted timber portal frames that parametrically vary in shape and height based on the spaces inside the pavilion ranging from the small triangular frames at the entrance to large complex frames in the stage-front area. Being located adjacent to Cara House, a patch of dense greenery and a wide road, the orientation of spaces had to be carefully thought through. Large triangular wall to shield the open spaces of the pavilion from overlooking windows of the Cara House. Facing the west, it also blocks afternoon sunlight, making it possible to install a cinema screen in the amphitheatre, while maintaining views out on to the greenery and the beautiful summer sunsets. The greenery stops a large proportion of diffused north light reaching the pavilions’ interior, hence a large opening is created facing the road, illuminating the stage, market area and filtering in to the depths of the plan through the gaps between the portal frames. The large opening not only invites light into the space, it gives the people passing by, a peek into the busy and vibrant interior, filled with art workshops, market stalls and performers. This opening, covered only with a shawl of hanging plants on a seamless metal mesh will bring the pavilion even more movement . The pavilion is based around a main space 5 m tall space within which artists and craftsmen will set up along the perimeters. The metal mesh spanning the opening on the south facade could be used to hang plants, crafts and art works. Shadows from them will create ever-changing patterns on the pavilion floor . To the north of the space is a more secluded space that opens up to the green area. Shielded from the eyes and sounds of the road, the diffused light, a fresh cross breeze and a beautiful natural backdrop create a perfect space for paining, sculptural and craft workshops. To the south of the central space is the stage, has backstage access to a service entrance from the car park. To add to the playful nature of the pavilion and accentuate the uniqueness of the district a bright yellow ramp is embedded into the form of the south façade that brings the visitors up to the roof of the pavilion. A play with the form of the portal frame shapes creates an exaggerated sense of perspective. At the top, in the amphitheatre, visitors can enjoy a yoga class, a movie or simply watch the sunset. Overall, the pavilion,is beautifully adapted to the site, function and purpose of the brief.

RATE THIS DESIGN

(Only works for registered voters users who are logged in)